FAQ

Vraag: zijn algemene voorwaarden verplicht?

Antwoord: Nee. Ook als er geen algemene voorwaarden zijn wordt er alsnog veel ‘vanzelf geregeld’. Dit komt doordat de Nederlandse wetgeving als een vangnet optreedt als er niks wordt geregeld.

Vraag: welke eisen worden er gesteld aan algemene voorwaarden?

Antwoord: Geen. Je mag alles opnemen in algemene voorwaarden. Een aantal bepalingen kunnen echter wel ongeldig worden verklaard door een rechter als deze als onredelijk worden beoordeeld.

Vraag: wat heb ik aan algemene voorwaarden?

Antwoord: Algemene voorwaarden zijn onderdeel van de offertes die je uitbrengt. In algemene voorwaarden beschrijf je de zaken die elke keer voor jou van belang zijn. Zoals de betalingstermijn, de beperking van de aansprakelijkheid of het intellectueel eigendom. De algemene voorwaarden worden van toepassing op de overeenkomst indien ze ‘van toepassing worden verklaard’.

Vraag: Kan je onderhandelen over algemene voorwaarden?

Antwoord: Absoluut. Ook al kost het wat tijd het is aan te raden om te weten welke voorwaarden van toepassing zijn.

Vraag: Zijn complexere voorwaarden beter?

Antwoord: Ja en Nee.

Ja, omdat de kans groter wordt dat men het vaak niet leest.

Nee, omdat je op transparante wijze zaken wenst te doen met de andere partij. Het is aan te raden dat elke partij van tevoren weet welke voorwaarden van toepassing zijn op de overeenkomst.

Vraag: kan ik algemene voorwaarden kopiëren van anderen?

Antwoord: Ja, maar verstandig is het waarschijnlijk niet. Algemene voorwaarden zijn namelijk geënt op één bedrijf en niet algemeen toepasbaar op meerdere bedrijven. Daarnaast zijn er diverse brancheverenigingen die algemene voorwaarden beschikbaar stellen aan hun leden. Deze voorwaarden zijn met name geënt op de branche waarin het bedrijf werkzaam is. Ook hierbij kan gesteld worden dat ze vaak nog te breed zijn opgesteld voor jouw bedrijf.

Vraag: hebben algemene voorwaarden wel nut t.o.v. een grote klant?

Antwoord: Zodra een klant (of leverancier) begint over jouw algemene voorwaarden kan je ervan uitgaan dat die partij al voornemens is om zaken met je te doen. Die drempel ben je dus al over. Op dat moment kan gepoogd worden een middenweg te zoeken als algemene voorwaarden niet op elkaar aansluiten. Dit is eenvoudiger dan het lijkt en gaat vaak maar om een paar kleine punten.

Vraag: Als ik als laatste mijn algemene voorwaarden van toepassing verklaar dan gelden die toch?

Antwoord:  Nee, in de wet is opgenomen dat je de voorwaarden van de andere partij “uitdrukkelijk van de hand moet wijzen“, oftewel duidelijk moet omschrijven welke voorwaarden dan volgens jou niet van toepassing zijn. Het is ook niet voldoende om het kenbaar te maken (bijvoorbeeld onder aan jouw brieven) dat jouw algemene voorwaarden altijd van toepassing zijn i.p.v. van de algemene voorwaarden van de andere partij.